29-03-2019

Επίσκεψη μαθητών του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, από το Πειραματικό Σχολείο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου (ΚΠΕ).
Οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ενημερώθηκαν από στελέχη του ΦΔΟΡ σχετικά με την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ). Επίσης, επισημάνθηκε ο ρόλος του ΦΔΟΡ στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξή του συγκεκριμένου πάρκου, καθώς και των νέων περιοχών που έχουν ενταχθεί από το 2018 υπό την ευθύνη του.
Η ενημέρωση έγινε μέσω της μελέτης θεματικών πινακίδων που έχουν εγκατασταθεί στον προαύλιο χώρο της έδρας του ΦΔΟΡ, καθώς και της συζήτησης μεταξύ των μαθητών και στελεχών του ΦΔΟΡ.
Η επίσκεψη έκλεισε με την επίδειξη διαφόρων εκθεμάτων που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των περιπολιών φύλαξης και των εργασιών πεδίου των στελεχών του ΦΔΟΡ, γεγονός που κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών.
Οι επισκέψεις σχολείων στον ΦΔΟΡ και στο ομώνυμο Πάρκο γίνονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικά των παιδιών για την αξία και την προστασία του ΕΠΟΡ και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.