01-02-2019

Μεσοχειμωνιάτικες Καταγραφές Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης 2019

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά. Στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ΜΕΚΥΠ 2019 στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) υπό την καθοδήγηση της ειδικής επιστήμονα, κας Παναγιωτοπούλου Μαρίας, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Wetlands International. Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε τουλάχιστον 220 πλέον υγροτόπους της χώρας μας και σε αυτές συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, όπως και πέρσι, σε έξι (6) επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις (4) εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ δύο (2) βρίσκονται εκτός. Οι περιοχές αυτές είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων, καθώς και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας, ο οποίος συχνά αποτελεί καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά.
Οι ταμιευτήρες του ΕΠΟΡ και οι μικροί υδροβιότοποι του αποτελούν μια μικρή ανάπαυλα για τα πουλιά κατά τη μεσοχειμωνιάτικη τους μετανάστευση από τις βόρειες χώρες προς τους νοτιότερους υδροβιότοπους της χώρας μας. Για το λόγο αυτό ο αριθμός των πουλιών και τα είδη που καταγράφονται είναι λιγοστά σε σχέση με τα αντίστοιχα των μεγάλων υγροτόπων της Ελλάδας, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά.
Φέτος, η εκτεταμένη κακοκαιρία, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι παγωμένες επιφάνειες των υδάτων στις περισσότερες λίμνες είχε ως αποτέλεσμα την ακόμα μικρότερη παρουσία των πουλιών. Συνολικά, καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 είδη ορνιθοπανίδας, τα πολυπληθέστερα εκ των οποίων ήταν οι Κορμοράνοι, οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Νανοβουτηχτάρια, τα Σκουφοβουτηχτάρια, οι Φαλαρίδες, οι Νεροκότες και οι Αργυροτσικνιάδες. Μοναδικοί αντιπρόσωποι του είδους τους μια Λαγγόνα, ένας Σταχτοτσικνιάς, ένας μικρός Νεροκότσυφας και μια Ασπρομέτωπη Χήνα με μια ιδιαίτερη ιδιομορφία στο ράμφος.
Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης αρπακτικά πουλιά, όπως αρκετές Γερακίνες και Βραχοκιρκίνεζα, ένας Στικταετός, ένας Καλαμόκιρκος και, η σημαντικότερη καταγραφή, ένας ενήλικος Θαλασσαετός που πιθανά να πρόκειται για νέο άτομο στην περιοχή του ΕΠΟΡ. Ευχάριστο διάλειμμα από τις καταμετρήσεις η παρατήρηση δύο χαριτωμένων αλεπούδων στο χιονισμένο τοπίο της παγωμένης λίμνης των Ποταμών, κατά την αγωνιώδη αναζήτηση τους για τροφή στις δύσκολες αυτές συνθήκες.