Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες

Εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ετήσια Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών από την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», η ετήσια Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων, οι δύο υπερμαραθώνιοι (VFT και ROUT) και φέτος για πρώτη φορά οι «Ανοιχτοί ποδηλατικοί αγώνες δρόμου – βουνού».

 


Εικ. 1 Αντάμωμα Σαρακατσάνων

Το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο πριν ή μετά τις 20 Ιουλίου, ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία στη θέση Ελατιά (Μπουζάλα) τού ΕΠΟΡ, πεντακόσια μέτρα από το Δασικό Χωριό Ελατιάς. Εκεί συγκεντρώνονται εκατοντάδες Σαρακατσάνοι από όλα τα μέρη της Ελλάδος και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβιώσεις εθίμων.

 

 

Η ετήσια Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών από την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» λαμβάνει χώρα κάθε άνοιξη (τέλος Απριλίου – αρχές Μαίου) στη γη του «Πελίτι», στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου με μεγάλη συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γίνεται ανταλλαγή τοπικών ποικιλιών σπόρων, φυτών και αυτόχθονων αγροτικών ζώων από όλη την Ελλάδα, από καλλιεργητές και κτηνοτρόφους προς το ευρύ κοινό. Τη γιορτή πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως  χοροί, εργαστήρια, εκθέσεις, παιδικές δραστηριότητες, χαριστικό παζάρι, κ.α.

 

 

Η  ετήσια Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων διοργανώνεται από το σύλλογο Μανιταρόφιλων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, συνήθως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και διαρκεί τρεις ημέρες (Παρασκευή – Κυριακή). Περιλαμβάνει εξορμήσεις σε δάση της ορεινής Ροδόπης προς αναζήτηση, συλλογή και αναγνώριση μανιταριών με την καθοδήγηση έμπειρων ατόμων, εργαστήρια - σεμινάρια μανιταρογνωσίας και εκθέσεις για τους λάτρεις των μανιταριών και της φύσης.

 

 

 

Οι δύο υπερμαραθώνιοι VFT και ROUT αποτελούν αγώνα δρόμου 128 και 162 χιλιομέτρων, αντίστοιχα και διεξάγονται το δεύτερο και τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Το VFT (Virgin Forest Trail - Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου) διοργανώνεται από το 2007 από το Δήμο Παρανεστίου, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Παρανεστίου (Κ.Δ.Ε.Π) και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, ενώ από φέτος (2012) στη διοργάνωση συμμετέχουν επιπλέον ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σημείο έναρξης και τερματισμού του VFT αποτελεί το Παρανέστι. Το ROUT (Rodopi Ultra Trail) διεξάγεται από το 2009 με κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το Δασικό Χωριό "Ερύμανθος" στην περιοχή της Χαϊντούς, βόρεια της Σταυρούπολης, Ξάνθης.

 

 

 Φέτος διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από  την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αθλητικό - Μορφωτικό Σύλλογο Δόξα Σταυρούπολης και τη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης και οι «Πρώτοι ανοιχτοί ποδηλατικοί αγώνες δρόμου και βουνού» το Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Μαΐου 2012, διοργάνωση που αναμένεται να διεξάγεται σε ετήσια βάση.