Άρθρα

09-12-2015

Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με τίτλο: "ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, η προγραμματιζόμενη ημερίδα με τίτλο: «Δυνατότητες Ανάπτυξης στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ)» στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου K. Θόλου Παρανεστίου.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Σταύρος  Κεχαγιόγλου ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας και παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης ως συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής». Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος και η Δήμαρχος Παρανεστίου, κα Αλίκη Σωτηριάδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παρανεστίου, κ. Ιορδάνης Γιανταμίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας κ. Βαγγέλης Καλφόπουλος, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ Σταύρος Νταγλής, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ-Θ, στελέχη της Δ/νσης Δασών και της Δασικής υπηρεσίας Π.Ε. Ξάνθης, στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος ΠΕ Δράμας και Ξάνθης, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜΘ, εκπρόσωπος της ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωπος του ΚΠΕ Παρανεστίου, εκπρόσωπος του ΚΠΕ Βιστωνίδας, εκπρόσωποι του VFT, παραγωγοί και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠΟΡ, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) ως μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό στο ΕΠΟΡ με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η επαγγελματική δραστηριοποίηση εντός του ΕΠΟΡ σε υπάρχοντες ή και νέους τομείς, όπως η μελισσοκομία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών, τρούφας, καρυδιάς, κρανιάς, κ.α.. Οι συμμετέχοντες εισηγητές, έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έθιξαν από διαφορετικές όψεις τις δυνατότητες ανάπτυξης εντός του ΕΠΟΡ.

Τόσο από τα θέματα που παρουσιάστηκαν, όσο και από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκόμενων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και προτάσεις όσο αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης εντός του ΕΠΟΡ. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ευχή να συνεχιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας θα αναρτηθούν σε μορφή pdf στο site του ΦΔΟΡ (www.fdor.gr).

Τέλος ο ΦΔΟΡ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Δήμο Παρανεστίου για την παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου K. Θόλου Παρανεστίου αλλά και για τη συνεχή υποστήριξή του στο έργο μας. Ιδιαιτέρως δε, ευχαριστεί τους εισηγητές και όλους όσους μας αγκάλιασαν με το ενδιαφέρον τους και μας στήριξαν με τη παρουσία τους για μια ακόμα φορά.