Άρθρα

25-04-2018

Επίσκεψη του 6ου Γυμνάσιου Ξάνθης στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός» στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.
Οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ενημερώθηκαν από στελέχη του ΦΔΟΡ σχετικά με την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ). Επίσης, επισημάνθηκε ο ρόλος του ΦΔΟΡ στην προστασία του συγκεκριμένου πάρκου, στη διαχείριση και στην ανάδειξή του. Ακολούθησε πεζοπορία σε μονοπάτι παράλληλα με τον ποταμό Νέστο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από το ΕΠΟΡ.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης του σχολείου με θέμα την καταγραφή ήχων από τη φύση. Η δράση αυτή ονομάστηκε «Ορεινός ηχοπερίπατος» και η καταγραφή των ήχων έγινε με ειδικό εξοπλισμό από επαγγελματία ηχολήπτη.
Σκοπός της εν λόγω περιβαλλοντικής δράσης, σύμφωνα με το σχολείο είναι «οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί ώριμοι πολίτες να έχουν ακούσματα και εμπειρίες από το φυσικό περιβάλλον που είναι τόσο κοντά τους αλλά συνάμα και τόσο απόμακρο και άγνωστο στον μαθητή της πόλης».
Οι επισκέψεις σχολείων στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και στο ομώνυμο Πάρκο γίνονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικά των παιδιών για την αξία και την προστασία του ΕΠΟΡ και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.