Articles

03-08-2021

Δακτυλιώνοντας πουλιά μετά την πανδημία - Ιούλιος 2021

Μετά από μια δύσκολη περίοδο που απασχόλησε και αδρανοποίησε σχεδόν όλους μας ήρθε ο καιρός για δράση.  Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης πραγματοποίησε επιτυχώς και φέτος, μετά από ένα χρόνο απουσίας, την περιβαλλοντική δράση των δακτυλιώσεων ειδών ορνιθοπανίδας στο όμορφο Μελισσόρεμα του Μεσοχωρίου εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τις 20-07-2021 μέχρι και τις 26-07-2021.

Συνολικά δακτυλιώθηκαν 146 πουλιά, με 6 επανασυλλήψεις, από 29 διαφορετικά είδη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα 9 είδη ορνιθοπανίδας που δακτυλιώθηκαν για πρώτη φορά στο ΕΠΟΡ. Τα είδη αυτά είναι ο σταχτής και ο μεσαίος δρυοκολάπτης, ο δρυομυγοχάφτης, ο βουνοφυλλοσκόπος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο δενδροσπουργίτης, ο καμποδενδροβάτης, το φανέττο και ο κλειδωνάς.

Οι πιο συχνές συλλήψεις ήταν αυτές των μαυροσκούφηδων, των κοκκινολαίμηδων και των καλόγερων από εγχώρια είδη και των δεντροφυλλοσκόπων και αηδονιών από μεταναστευτικά είδη της περιοχής του ΕΠΟΡ. Στην αποστολή συνελήφθησαν 4 είδη δρυοκολαπτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με την προσθήκη του κλειδωνά στα δακτυλιωμένα είδη της Ροδόπης, έχουν πλέον δακτυλιωθεί όλοι οι εκπρόσωποι της οικογένειας Paridae που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τέλος, μαζί με τα πουλιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και φέτος η σύλληψη 35 νυχτερίδων από 7 διαφορετικά είδη με συχνότερο το είδος, τη νανονυχτερίδα. Αισίως στην περιοχή του Μελισσορέματος μπορεί να αναφερθεί πως έχουν καταγραφεί στο σύνολο των αποστολών 11 διαφορετικά είδη χειρόπτερων, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα στη βιοποικιλότητα ακόμα και των πιο μικρών ενδιαιτημάτων, όπως ένα ρεματάκι δίπλα σε ένα οικισμό.

 Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης αλλά και εκτός αυτής. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επικεφαλής της αποστολής) με την ερευνητική του ομάδα, στελέχη του ΦΔΟΡ και εθελοντές.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο που στήριξε για άλλη μια χρονιά την περιβαλλοντική δράση και την ερευνητική του ομάδα που απαρτιζόταν φέτος από την κα Κική Μπαϊρακταρίδου και τον κ. Άρη Βούρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται επίσης προς τους εθελοντές μας που για άλλη μια χρονιά η πολύτιμη βοήθεια τους συντέλεσε δυναμικά στην επίτευξη του περιβαλλοντικού σκοπού.