Articles

12-05-2022

30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 - 30 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Πριν 30 χρόνια, το 1992, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, θεσπίζοντας το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που έχει ως στόχο να προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και φέτος για πρώτη φορά θα γιορταστεί στη χώρα μας η ημέρα αυτή, καθώς και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου, με τριάντα εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται για την προστασία των ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας προσκαλούν το κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει τις προστατευόμενες περιοχές συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου από το Δέλτα Έβρου και τις Πρέσπες, ως την Πίνδο, την Παμβώτιδα, την Πάρνηθα, τον Μουστό της Πελοποννήσου, την Αλόννησο, την Κάρπαθο και τη Σαμαριά. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και… παράσταση με τον Καραγκιόζη φύλακα των προστατευόμενων περιοχών!

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» τον διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση: https://natura2000day.necca.gov.gr

 Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Title  p1