26-11-2021

Πρόσκληση σε διαδικτυακές εκδηλώσεις του Φ.Δ.Ο.Ρ. στο πλαίσιο του έργου “Pathways of Accessible Heritage Tourism” (Access2Heritage)

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ.) και οι εταίροι του έργου “Pathways of Accessible Heritage Tourism” (Access2Heritage) που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG V-Α Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» σας προσκαλούν να λάβετε μέρος σε τρεις διαδικτυακές εκδηλώσεις:
1. Δεύτερα 29 Νοεμβρίου 2021 και από τις 10:00 έως τις 12:00, Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού και της αξιοποίησης του κεφαλαίου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Δείτε την πρόσκληση εδώ.
2. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 και από τις 10:00 έως τις 12:30, στη Διαδικτυακή Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης και Συνειδητοποίησης των ευκαιριών και των προκλήσεων του Προσβάσιμου Τουρισμού και της αξιοποίησης του κεφαλαίου της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (Ε.Π.Ο.Ρ.).
Δείτε την πρόσκληση εδώ.
3. Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 και από τις 09:00 έως τις 13:45, στο Διαδικτυακό Σεμινάριο που διοργανώνει για φορείς διαχείρισης και προβολής του κεφαλαίου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού και την προσέλκυση νέων, δυναμικά αναδυόμενων αγορών, όπως αυτές των τουριστών με αναπηρίες και τρίτης ηλικίας.
Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται σε μία σειρά δράσεων που υλοποιεί ο Φ.Δ.Ο.Ρ., σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και τους λοιπούς εταίρους του έργου.

H παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή για εμάς και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική ανταπόκριση σας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Σοφία Σαμανταρά (τηλ. 2310 804180, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

27-10-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ

Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης της άγριας ζωής προσέθεσε νέα θύματα στον ήδη μακρύ κατάλογο των ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο: Χρυσαετός 3ου έτους εντοπίστηκε νεκρός πριν μία εβδομάδα (20/10/2021) στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας. Το πουλί βρέθηκε με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

 

28-09-2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΟΦΥΠΕΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Χθες, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, επισκέφτηκε τον ΦΔΟΡ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννης Μητσόπουλος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συζήτηση γύρω από την επικείμενη μετάβαση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο νέο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΟΡ, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο Γραμματέας του ΔΣ του ΦΔΟΡ και Διευθυντής της ΜΚΟ Καλλιστώ, Σπύρος Ψαρούδας, και το προσωπικό του ΦΔΟΡ.

 

03-08-2021

Δακτυλιώνοντας πουλιά μετά την πανδημία - Ιούλιος 2021

Μετά από μια δύσκολη περίοδο που απασχόλησε και αδρανοποίησε σχεδόν όλους μας ήρθε ο καιρός για δράση.  Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης πραγματοποίησε επιτυχώς και φέτος, μετά από ένα χρόνο απουσίας, την περιβαλλοντική δράση των δακτυλιώσεων ειδών ορνιθοπανίδας στο όμορφο Μελισσόρεμα του Μεσοχωρίου εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τις 20-07-2021 μέχρι και τις 26-07-2021.

Συνολικά δακτυλιώθηκαν 146 πουλιά, με 6 επανασυλλήψεις, από 29 διαφορετικά είδη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα 9 είδη ορνιθοπανίδας που δακτυλιώθηκαν για πρώτη φορά στο ΕΠΟΡ. Τα είδη αυτά είναι ο σταχτής και ο μεσαίος δρυοκολάπτης, ο δρυομυγοχάφτης, ο βουνοφυλλοσκόπος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο δενδροσπουργίτης, ο καμποδενδροβάτης, το φανέττο και ο κλειδωνάς.

Οι πιο συχνές συλλήψεις ήταν αυτές των μαυροσκούφηδων, των κοκκινολαίμηδων και των καλόγερων από εγχώρια είδη και των δεντροφυλλοσκόπων και αηδονιών από μεταναστευτικά είδη της περιοχής του ΕΠΟΡ. Στην αποστολή συνελήφθησαν 4 είδη δρυοκολαπτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με την προσθήκη του κλειδωνά στα δακτυλιωμένα είδη της Ροδόπης, έχουν πλέον δακτυλιωθεί όλοι οι εκπρόσωποι της οικογένειας Paridae που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τέλος, μαζί με τα πουλιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και φέτος η σύλληψη 35 νυχτερίδων από 7 διαφορετικά είδη με συχνότερο το είδος, τη νανονυχτερίδα. Αισίως στην περιοχή του Μελισσορέματος μπορεί να αναφερθεί πως έχουν καταγραφεί στο σύνολο των αποστολών 11 διαφορετικά είδη χειρόπτερων, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα στη βιοποικιλότητα ακόμα και των πιο μικρών ενδιαιτημάτων, όπως ένα ρεματάκι δίπλα σε ένα οικισμό.

 Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης αλλά και εκτός αυτής. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επικεφαλής της αποστολής) με την ερευνητική του ομάδα, στελέχη του ΦΔΟΡ και εθελοντές.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο που στήριξε για άλλη μια χρονιά την περιβαλλοντική δράση και την ερευνητική του ομάδα που απαρτιζόταν φέτος από την κα Κική Μπαϊρακταρίδου και τον κ. Άρη Βούρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται επίσης προς τους εθελοντές μας που για άλλη μια χρονιά η πολύτιμη βοήθεια τους συντέλεσε δυναμικά στην επίτευξη του περιβαλλοντικού σκοπού.

16-07-2021

                                                                                                                                

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) σας προσκαλεί να συμμετέχετε με την παρουσία σας στην περιβαλλοντική δράση των δακτυλιώσεων ειδών ορνιθοπανίδας που διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή του Παρανεστίου, από την Πέμπτη 22/07/2021 το πρωί έως και τη Δευτέρα 26/07/2021 το μεσημέρι.

Το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινά από τις 06.00-12.00 το πρωί και καταλήγει το βράδυ στις 17.00-21.00. Οι δακτυλιώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών), επιστημονικούς συνεργάτες και το προσωπικό του ΦΔΟΡ. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελπίδα Γρηγοριάδου (ΦΔΟΡ) στα τηλέφωνα 2524021030/2524022231, 6955963936 ή τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο 6973663662.

Σε περίπτωση συμμετοχής σας καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ύπαιθρο (εντομοαπωθητικό, φακό κεφαλής, αντιανεμικό, ζεστά ρούχα, προστατευτικό ρουχισμό από βροχή, ορειβατικά μποτάκια, γαλότσες), μάσκα προσώπου, αντισηπτικό και οπωσδήποτε καλή διάθεση.

Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για τη συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για τη διαμονή και μετακίνησή σας.

                 

 

 

 

 

01-06-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αισθητή έχει κάνει, τις τελευταίες ημέρες, την παρουσία της μια αρκούδα στον Δήμο Παγγαίου.Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες και παρακολουθούν την πορεία και τη συμπεριφορά του ζώου με συσσώρευση πληροφοριών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, αρκούδες υπήρχαν στο Παγγαίο μέχρι το 1960, αλλά εξαφανίστηκαν τα επόμενα έτη, μέχρι τις 02/03/2020 που είχαμε τα πρώτα ίχνη αρκούδας στην περιοχή. Τελευταία εμφάνισή της καταγράφηκε στις 29/05/2021, κοντά στο χωριό Παλαιοχώρι. Η παρουσία του ζώου στον ορεινό όγκο του Παγγαίου για 2ο συνεχόμενο έτος υποδεικνύει πως η εξάπλωση του είδους διευρύνεται σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλειπε αφήνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξέλιξή του.

Καθώς το Παγγαίο είναι ένα βουνό με πολλά χωριά στους πρόποδες του και έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα που δεν έχει προσαρμοστεί στην παρουσία του άγριου ζώου είναι σημαντικό να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση για μια ασφαλή συνύπαρξη.

Η συνάντηση με ένα άγριο ζώο και ειδικά με μια αρκούδα είναι μια αξέχαστη εμπειρία αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή. Όσο μεγάλη και αν είναι η παρόρμηση της οπτικοακουστικής αποτύπωσης μιας τέτοιας συνάντησης, η προσωπική ασφάλεια του ανθρώπου και η ασφάλεια του ζώου πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό συστήνεται σε πεζοπόρους ή/και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο της περιοχής και στους κατοίκους των χωριών αν βρεθούν σε τέτοια περίπτωση να απομακρυνθούν με ψυχραιμία.

Πιο συγκεκριμένα, όταν βρεθούμε μπροστά σε μια αρκούδα οπισθοχωρούμε σταδιακά χωρίς να τρέξουμε αφήνοντας χώρο διαφυγής για το ζώο.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο. Εάν έχουμε συντροφιά το σκύλο μας τον δένουμε για να μη κινδυνεύσει κυνηγώντας την αρκούδα. Βασικό είναι να επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για καταγραφή της παρουσίας της αρκούδας στην περιοχή.

Γενικότεροι κανόνες που θα βοηθήσουν τη συνύπαρξη μας με τον «ευγενικό γίγαντα» είναι οι εξής:

  1. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει τροφική πηγή για την αρκούδα θα πρέπει να διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποτελέσει πόλο έλξης του ζώου. Έτσι,προτείνεται:
  •   η συγκομιδή των καρποφόρων δέντρων κοντά σε οικισμούς, σε κοινόχρηστους χώρους ή εντός αυλών να γίνεται άμεσα
  •   οι δήμοι, και ιδιαίτερα τα χωριά που είναι κοντά στους πρόποδες του όρους,να συλλέγουν άμεσα τα απορρίμματα από τους εξωτερικούς χώρους (πλατείες, κάδους) και οι ιδιώτες να μην αφήνουν εκτεθειμένα απορρίμματα στις αυλές των σπιτιών τους

       2. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου

  • με την προμήθεια και χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ειδικών αποτρεπτικών ακουστικών και οπτικών μηχανικών μέσων (solarradio, crittergitter, foxlight), λύσεις που χαρακτηρίζονται άμεσες και αποτελεσματικές
  • Οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα να προστατεύσουν το κοπάδι τους

-   με τον κατάλληλο αριθμό Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιού και ιδιαίτερα με σκυλιά από κατάλληλη φυλή και από γεννήτορες με την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά στη φύλαξη κοπαδιών. Το μέτρο αυτό είναι χρονοβόρο και απαιτητικό αλλά κρίνεται επάξια αποτελεσματικό

-   τα ζώα να συγκεντρώνονται τη νύκτα και να σταυλίζονται σε προστατευμένο χώρο. Στις μη μόνιμες εγκαταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημι-μόνιμη ηλεκτροφόρα περίφραξη ενώ κατά τη βόσκηση τα ζώα να είναι όσο το δυνατό συγκεντρωμένα

                        -   να γίνεται διαχείριση των νεκρών ζωικών υπολειμμάτων άμεσα και να μην αφήνονται εκτεθειμένα

 Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα παραχώρησης ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε επαγγελματίες που έχουν υποστεί κρούσμα από αρκούδα και πρόγραμμα διανομής Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιού, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Τα προγράμματα αυτά σύντομα θα εφαρμοστούν και στις όμορες του ΕΠΟΡ περιοχές του δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του, όπως το όρος Παγγαίο (GR1150005 & GR1150011).

 Σε περίπτωση συνάντησης με το ίδιο το ζώο ή καταγραφής οποιαδήποτε βιοδηλωτικής του ένδειξης (ίχνη, κόπρανα, ζημιές) παρακαλούμε να ειδοποιήσετε άμεσα το Δασαρχείο Καβάλας ή τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Ειδικά σε περίπτωση ζημιάς οι επαγγελματίες επικοινωνήστε με τον ΕΛΓΑ Καβάλας ή τον αντίστοιχο τοπικό ανταποκριτή.

 Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δασαρχείο Καβάλας, τηλ. 231 330 9940

Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, τηλ.: 2524021030,  2524022231, 6955963936 (Γρηγοριάδου Ελπίδα, Βιολόγος ΦΔΟΡ)

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

 

 

 

13-02-2021

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

Με επιτυχία στέφθηκε εχθές, 12/2/2021, η επιχείρηση αναζήτησης του 50χρονου αγνοούμενου από την Καβάλα που χάθηκε εντός της περιοχής του δήμου Παρανεστίου Δράμας και του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης από τις 9 Φεβρουαρίου 2021.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) έπειτα από πρόσκληση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα και συμμετείχε στην κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προς αναζήτηση του πολίτη. Οι δύο επόπτες-φύλακες του ΦΔΟΡ, Αγοραστός Π. και Κωτσάκη Ε., βοήθησαν στην αναζήτηση του αγνοουμένου αποτελώντας μια από τις ομάδες που είχαν σχηματιστεί για το λόγο αυτό. Ο αγνοούμενος εν τέλει εντοπίστηκε από κτηνοτρόφο στην ορεινή περιοχή του Μελισσοχωρίου, σώος και αβλαβής και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προς περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.
Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι υπηρεσίες της Αστυνομίας Παρανεστίου, Δασαρχείου Δράμας, Δήμου Δράμας, Λέσχη Καταδρομών Δράμας, το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Παρανεστίου, ο Ερυθρός Σταυρός, κα.
Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο συντονισμός, η οργάνωση και η κοινή δράση όλων των αρμόδιων φορέων έχει πάντα θετικό και άμεσο αποτέλεσμα.
 

                                             

Περισσότερα Άρθρα...