13-02-2021

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

Με επιτυχία στέφθηκε εχθές, 12/2/2021, η επιχείρηση αναζήτησης του 50χρονου αγνοούμενου από την Καβάλα που χάθηκε εντός της περιοχής του δήμου Παρανεστίου Δράμας και του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης από τις 9 Φεβρουαρίου 2021.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) έπειτα από πρόσκληση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα και συμμετείχε στην κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προς αναζήτηση του πολίτη. Οι δύο επόπτες-φύλακες του ΦΔΟΡ, Αγοραστός Π. και Κωτσάκη Ε., βοήθησαν στην αναζήτηση του αγνοουμένου αποτελώντας μια από τις ομάδες που είχαν σχηματιστεί για το λόγο αυτό. Ο αγνοούμενος εν τέλει εντοπίστηκε από κτηνοτρόφο στην ορεινή περιοχή του Μελισσοχωρίου, σώος και αβλαβής και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προς περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.
Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι υπηρεσίες της Αστυνομίας Παρανεστίου, Δασαρχείου Δράμας, Δήμου Δράμας, Λέσχη Καταδρομών Δράμας, το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Παρανεστίου, ο Ερυθρός Σταυρός, κα.
Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο συντονισμός, η οργάνωση και η κοινή δράση όλων των αρμόδιων φορέων έχει πάντα θετικό και άμεσο αποτέλεσμα.
 

                                             

01-02-2021

Μεσοχειμωνιάτικες Καταγραφές Υδρόβιων Πουλιών 2021 με το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά[1]. Φέτος, οι ΜΕΚΥΠ προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε με την πανδημία, ολοκληρώθηκαν σε πέντε μέρες, από τις 20 μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου. Τις μέρες αυτές ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κατέγραψε τα υδρόβια πτηνά που βρήκαν καταφύγιο έστω και προσωρινά στα υδάτινα σώματα εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, αλλά και εκτός αυτού. Αρωγός στο εγχείρημα η ειδική επιστήμονας, κα Παναγιωτοπούλου Μαρία, συνεργάτιδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, σε επτά (7) επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις (4) εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τρεις (3) εκτός. Οι περιοχές αυτές, όπως κάθε χρόνο, είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας. Νέες περιοχές η τεχνητή λίμνη Καταφύτου και μια μικρή υδατοσυλλογή ΒΑ της Εξοχής.

Οι ταμιευτήρες και όλοι αυτοί οι μικροί υδροβιότοποι αποτελούν μια μικρή «ανάσα» στη χειμερινή μετανάστευση των ταξιδιάρικων πουλιών από τις βόρειες χώρες προς τις νοτιότερες θερμότερες περιοχές. Οι αριθμοί των πουλιών που καταγράφονται ετησίως στις περιοχές καταγραφής δε συγκρίνονται με αυτούς των μεγάλων υδροβιότοπων, αλλά δεν υστερούν σε σημαντικότητα.

Φέτος συνολικά, καταγράφηκαν 28 είδη ορνιθοπανίδας, 337 άτομα στο σύνολο. Σημαντικές καταγραφές ένα μικρό κοπάδι Νανοπρίστες που εντοπίστηκαν στον παγωμένο ποταμό Νέστο και ένα μοναχικό Κοκκινοβουτηχτάρι που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη λίμνη Πλατανόβρυσης. Τα κοκκινοβουτηχτάρια συνήθως συναντώνται σε θαλάσσιες ακτές και εκβολές ποταμών και η επιλογή της μεγάλης λίμνης για ανάπαυλα αποτελεί μια σπάνια περίπτωση για το είδος.

Πιο κοινά είδη στις ΜΕΚΥΠ, με σειρά αναφοράς ανάλογα με τους αριθμούς που καταγράφηκαν, ήταν οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Κιρκίρια, οι Φαλαρίδες, τα Νανοβουτηχτάρια, οι Καπακλήδες, οι Νεροκότες, λίγες Χουλιαρόπαπιες και μια Νεροκοτσέλα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πληθυσμός των Κορμοράνων όπως και ο αριθμός των φωλιών που εντοπίστηκαν στους ταμιευτήρες φέτος, καταγράφηκαν μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης αρπακτικά πουλιά, Γερακίνες, Καλαμόκιρκοι, Ξεφτέρια και Βραχοκιρκίνεζα.  

Στη λίμνη του Θησαυρού δύο παιχνιδιάρικες βίδρες μας απέσπασαν ευχάριστα την προσοχή με τα καμώματα τους θυμίζοντας μας πως η ομορφιά της φύσης μπορεί να μας αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή.            

 Ευχαριστούμε θερμά την κα Παναγιωτοπούλου για τη συμβολή της στις φετινές ΜΕΚΥΠ και ευχόμαστε και του χρόνου, έχοντας αποδεσμευτεί από την ομηρία της πανδημίας.

 


[1] Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Wetlands International. Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε τουλάχιστον 223 πλέον υγροτόπους της χώρας μας και σε αυτές συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

14-12-2020

ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου για την ανάθεση της εξωτερικής υπηρεσίας για την υλοποίηση της δράσης F1 “Διαχείριση και συντονι-σμός έργου/Project management & coordination” και σκοπός είναι η κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από το σχετικό συναφθέν συμφωνητικό επιχορήγησης (Grant Agreement), για το έργο “LIFE ARCPROM’’ (LIFE18 NAT/GR/000768).

Δείτε το σχετικό Απόσπασμα Πρακτικού Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εδώ.

 

18-06-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πράσινο Ταμείο στηρίζει το έργο LIFE ARCPROM

Οι εταίροι του LIFE ARCPROM (LIFE18 NAT / GR / 000768) ευχαριστούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, που με την υπ’ αριθ. 181.1/2020 απόφασή του, πρόκειται να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων του έργου. Το LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης, τρία στην Ελλάδα (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης)  και ένα στην Ιταλία (Majella). To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

 

22-05-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσέγγιση αρκούδας στον οικισμό του Μικρού Πάπιγκου στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου εν τω μέσω καραντίνας

Εδώ και περίπου ένα μήνα μια νεαρή αρκούδα, κινείται πέριξ και εντός του ορεινού οικισμού του Μικρού Πάπιγκου στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το τελευταίο διάστημα δε, έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, με τις επισκέψεις σε κήπο οικίας, για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτικού είδους, χωρίς να δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των κατοίκων αλλά και του σκύλου τους. Η συμπεριφορά αυτή του ζώου πιθανότατα συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας του και την σχετική απειρία ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αλλά ίσως και με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν -έστω και παροδικά- από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (ΦΔ ΕΠΒΠ), έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες  για το περιστατικό, όσο και τους κατοίκους για την πρόθεση διαχείρισης του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται  το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

 

04-04-2020

Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Σήμερα, Σάββατο 4/4/2020, καταγράφηκε άλλο ένα σοβαρό περιστατικό χρήσης  δηλητηριασμένων δολωμάτων ("φόλες" κυανίου) κοντά στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας με θύμα ένα νεαρό θηλυκό σκυλί που εγκυμονούσε. Κοντά βρέθηκε φόλα κυανίου, δηλ. κάψουλα παραφίνης που περιείχε δηλητηριώδη ουσία, πιθανά κυανιούχου άλατος, τυλιγμένη σε κρέας με λίπος. Το περιστατικό έρχεται να συμπληρώσει άλλα τρία περιστατικά θανάτωσης σκύλων με δολώματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα από τις 12/3/2020 στην περιοχή, από τα οποία δύο στο Παρανέστι και ένα στο Μεσοχώρι. Στο πρώτο από αυτά βρέθηκε επίσης η φόλα κυανίου που χρησιμοποιήθηκε. 

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), μετά από ενημέρωση του, έσπευσε στα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά σκυλιά, για αυτοψία των περιστατικών. Σε όλα τα περιστατικά ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου, ο Δήμος Παρανεστίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας (ΔΑΟΚ Δράμας). Ήδη από το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε στις 12/3/2020 στο Παρανέστι έχει ληφθεί δείγμα από το νεκρό σκύλο και μαζί με το δηλητηριασμένο δόλωμα έχουν αποσταλεί προς τοξικολογική ανάλυση στο αρμόδιο εργαστήριο.

Ο ΦΔΟΡ ενημερώνει τους κατοίκους του Παρανεστίου, του Μεσοχωρίου και των διπλανών χωριών να οξύνουν την προσοχής τους σε περίπτωση εύρεσης νεκρών ζώων ή ύποπτων ευρημάτων, ζητώντας παράλληλα την άμεση ενημέρωση σε τέτοια περίπτωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εάν εντοπιστεί νεκρό ζώο ή κάποιο είδους δόλωμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια ή να φέρουμε το δόλωμα σε επαφή με το σώμα μας. Άμεσα ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές. Ο χειρισμός τέτοιου είδους ευρημάτων είναι άκρως επικίνδυνος, επιφέροντας μέχρι και το θάνατο, και για αυτό πρέπει να γίνει με ειδικό εξοπλισμό από εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι σημαντικό να βρεθεί ο υπαίτιος της χρήσης των δηλητηριασμένων αυτών δολωμάτων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η χρήση τους έχει συστηματικό χαρακτήρα καθώς και πέρσι στο Παρανέστι χρησιμοποιήθηκαν παρόμοια δολώματα για την εξολόθρευση των αδέσποτων σκυλιών ως μια «νοσηρή» μέθοδος διαχείρισης. Για αυτό παροτρύνουμε όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τα περιστατικά να επικοινωνήσει άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 και την τροποποίηση του, η κακοποίηση/θανάτωση ζώου διώκεται ποινικά με 1-5 χρόνια φυλακή, 5.000-15.000 ευρώ ποινικό πρόστιμο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο.

 

28-01-2020

Μεσοχειμωνιάτικες Καταγραφές Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης 2020

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά. Στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ΜΕΚΥΠ 2020 στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπεύθυνου ορνιθολόγου Δρ. Χαρράλαμπου Αλιβιζάτου, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census, του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Διεθνής Οργάνωση Βιοτόπων (Wetlands International). Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης ειδών ορνιθοπανίδας και μια από τις μεγαλύτερες «γιορτές των πουλιών» για την οποία αδημονούν κάθε χρόνο αυτοί που τα λατρεύουν! Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε 222 πλέον υγροτόπους της χώρας μας και σε αυτές συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, όπως και πέρσι, σε έξι (6) επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις (4) εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ δύο (2) βρίσκονται εκτός. Οι περιοχές αυτές είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων, καθώς και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας, ο οποίος συχνά αποτελεί καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά.

Οι ταμιευτήρες του ΕΠΟΡ και οι μικροί υδροβιότοποι του αποτελούν μια μικρή ανάπαυλα για τα πουλιά κατά τη μεσοχειμωνιάτικη τους μετανάστευση από τις βόρειες χώρες προς τους νοτιότερους υδροβιότοπους της χώρας μας. Για το λόγο αυτό ο αριθμός των πουλιών και τα είδη που καταγράφονται είναι λιγοστά σε σχέση με τα αντίστοιχα των μεγάλων υγροτόπων της Ελλάδας, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά.

Φέτος, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε τα πάντα, ειδικά τις δύο τελευταίες μέρες των καταμετρήσεων, στις περισσότερες λίμνες είχε ως αποτέλεσμα την μικρή παρουσία πουλιών. Συνολικά, καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 είδη ορνιθοπανίδας, με σημαντικότερη την παρουσία τριών Χηνοπριστών στους Ποταμούς. Πολυπληθέστερα είδη στο σύνολο ήταν οι Κορμοράνοι, οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Νανοβουτηχτάρια, τα Σκουφοβουτηχτάρια, οι Φαλαρίδες, οι Αργυροτσικνιάδες, οι Σταχτοτσικνιάδες, οι Γερακίνες και τρεις τουλάχιστον Καλαμόκιρκοι. Μεγάλη χαρά μας έδωσε και φέτος η παρουσία του γνωστού νεροκότσυφα που απαντάμε κάθε χρόνο στην περιοχή των Ποταμών και της μικρής Αλκυόνης, του δεινού αυτού ψαρά, στην περιοχή των Παππάδων.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο και τον εθελοντή μας κ. Κλεάνθη Μπόζη για την πολύτιμη βοήθεια τους και ευχόμαστε και του χρόνου!

 

Περισσότερα Άρθρα...