12-05-2022

30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 - 30 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Πριν 30 χρόνια, το 1992, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, θεσπίζοντας το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που έχει ως στόχο να προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και φέτος για πρώτη φορά θα γιορταστεί στη χώρα μας η ημέρα αυτή, καθώς και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου, με τριάντα εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται για την προστασία των ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας προσκαλούν το κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει τις προστατευόμενες περιοχές συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου από το Δέλτα Έβρου και τις Πρέσπες, ως την Πίνδο, την Παμβώτιδα, την Πάρνηθα, τον Μουστό της Πελοποννήσου, την Αλόννησο, την Κάρπαθο και τη Σαμαριά. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και… παράσταση με τον Καραγκιόζη φύλακα των προστατευόμενων περιοχών!

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» τον διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση: https://natura2000day.necca.gov.gr

 Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Title  p1

11-05-2022

Πρόσκληση σε συνέδριο στο πλαίσιο του έργου “Pathways of Accessible Heritage Tourism” (Access2Heritage)

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου & Έκθεσης στον προσβάσιμο τουρισμό πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς (1st International Conference & Exhibition on Accessible Heritage Tourism), και της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις εργασίες του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα (με δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής), από 12 έως 14 Μαΐου 2022, και διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Pathways of accessible heritage tourism» (Access2Heritage), της οποίας ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποτελεί τον επικεφαλής εταίρο και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A "Greece-Bulgaria".

Ο σύνδεσμος για το συνέδριο είναι στο εξής link: https://zoom.us/j/93717518456 (Passcode: 333897)

Title  p1 p2

p3 p4 p5

p6

 

 

26-11-2021

Πρόσκληση σε διαδικτυακές εκδηλώσεις του Φ.Δ.Ο.Ρ. στο πλαίσιο του έργου “Pathways of Accessible Heritage Tourism” (Access2Heritage)

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ.) και οι εταίροι του έργου “Pathways of Accessible Heritage Tourism” (Access2Heritage) που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG V-Α Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» σας προσκαλούν να λάβετε μέρος σε τρεις διαδικτυακές εκδηλώσεις:
1. Δεύτερα 29 Νοεμβρίου 2021 και από τις 10:00 έως τις 12:00, Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού και της αξιοποίησης του κεφαλαίου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Δείτε την πρόσκληση εδώ.
2. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 και από τις 10:00 έως τις 12:30, στη Διαδικτυακή Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης και Συνειδητοποίησης των ευκαιριών και των προκλήσεων του Προσβάσιμου Τουρισμού και της αξιοποίησης του κεφαλαίου της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (Ε.Π.Ο.Ρ.).
Δείτε την πρόσκληση εδώ.
3. Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 και από τις 09:00 έως τις 13:45, στο Διαδικτυακό Σεμινάριο που διοργανώνει για φορείς διαχείρισης και προβολής του κεφαλαίου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού και την προσέλκυση νέων, δυναμικά αναδυόμενων αγορών, όπως αυτές των τουριστών με αναπηρίες και τρίτης ηλικίας.
Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται σε μία σειρά δράσεων που υλοποιεί ο Φ.Δ.Ο.Ρ., σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και τους λοιπούς εταίρους του έργου.

H παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή για εμάς και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική ανταπόκριση σας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Σοφία Σαμανταρά (τηλ. 2310 804180, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

27-10-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ

Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης της άγριας ζωής προσέθεσε νέα θύματα στον ήδη μακρύ κατάλογο των ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο: Χρυσαετός 3ου έτους εντοπίστηκε νεκρός πριν μία εβδομάδα (20/10/2021) στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας. Το πουλί βρέθηκε με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

 

28-09-2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΟΦΥΠΕΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Χθες, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, επισκέφτηκε τον ΦΔΟΡ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννης Μητσόπουλος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συζήτηση γύρω από την επικείμενη μετάβαση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο νέο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΟΡ, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο Γραμματέας του ΔΣ του ΦΔΟΡ και Διευθυντής της ΜΚΟ Καλλιστώ, Σπύρος Ψαρούδας, και το προσωπικό του ΦΔΟΡ.

 

03-08-2021

Δακτυλιώνοντας πουλιά μετά την πανδημία - Ιούλιος 2021

Μετά από μια δύσκολη περίοδο που απασχόλησε και αδρανοποίησε σχεδόν όλους μας ήρθε ο καιρός για δράση.  Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης πραγματοποίησε επιτυχώς και φέτος, μετά από ένα χρόνο απουσίας, την περιβαλλοντική δράση των δακτυλιώσεων ειδών ορνιθοπανίδας στο όμορφο Μελισσόρεμα του Μεσοχωρίου εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τις 20-07-2021 μέχρι και τις 26-07-2021.

Συνολικά δακτυλιώθηκαν 146 πουλιά, με 6 επανασυλλήψεις, από 29 διαφορετικά είδη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα 9 είδη ορνιθοπανίδας που δακτυλιώθηκαν για πρώτη φορά στο ΕΠΟΡ. Τα είδη αυτά είναι ο σταχτής και ο μεσαίος δρυοκολάπτης, ο δρυομυγοχάφτης, ο βουνοφυλλοσκόπος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο δενδροσπουργίτης, ο καμποδενδροβάτης, το φανέττο και ο κλειδωνάς.

Οι πιο συχνές συλλήψεις ήταν αυτές των μαυροσκούφηδων, των κοκκινολαίμηδων και των καλόγερων από εγχώρια είδη και των δεντροφυλλοσκόπων και αηδονιών από μεταναστευτικά είδη της περιοχής του ΕΠΟΡ. Στην αποστολή συνελήφθησαν 4 είδη δρυοκολαπτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με την προσθήκη του κλειδωνά στα δακτυλιωμένα είδη της Ροδόπης, έχουν πλέον δακτυλιωθεί όλοι οι εκπρόσωποι της οικογένειας Paridae που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τέλος, μαζί με τα πουλιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και φέτος η σύλληψη 35 νυχτερίδων από 7 διαφορετικά είδη με συχνότερο το είδος, τη νανονυχτερίδα. Αισίως στην περιοχή του Μελισσορέματος μπορεί να αναφερθεί πως έχουν καταγραφεί στο σύνολο των αποστολών 11 διαφορετικά είδη χειρόπτερων, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα στη βιοποικιλότητα ακόμα και των πιο μικρών ενδιαιτημάτων, όπως ένα ρεματάκι δίπλα σε ένα οικισμό.

 Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης αλλά και εκτός αυτής. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επικεφαλής της αποστολής) με την ερευνητική του ομάδα, στελέχη του ΦΔΟΡ και εθελοντές.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο που στήριξε για άλλη μια χρονιά την περιβαλλοντική δράση και την ερευνητική του ομάδα που απαρτιζόταν φέτος από την κα Κική Μπαϊρακταρίδου και τον κ. Άρη Βούρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται επίσης προς τους εθελοντές μας που για άλλη μια χρονιά η πολύτιμη βοήθεια τους συντέλεσε δυναμικά στην επίτευξη του περιβαλλοντικού σκοπού.

16-07-2021

                                                                                                                                

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) σας προσκαλεί να συμμετέχετε με την παρουσία σας στην περιβαλλοντική δράση των δακτυλιώσεων ειδών ορνιθοπανίδας που διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή του Παρανεστίου, από την Πέμπτη 22/07/2021 το πρωί έως και τη Δευτέρα 26/07/2021 το μεσημέρι.

Το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινά από τις 06.00-12.00 το πρωί και καταλήγει το βράδυ στις 17.00-21.00. Οι δακτυλιώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών), επιστημονικούς συνεργάτες και το προσωπικό του ΦΔΟΡ. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελπίδα Γρηγοριάδου (ΦΔΟΡ) στα τηλέφωνα 2524021030/2524022231, 6955963936 ή τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο 6973663662.

Σε περίπτωση συμμετοχής σας καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ύπαιθρο (εντομοαπωθητικό, φακό κεφαλής, αντιανεμικό, ζεστά ρούχα, προστατευτικό ρουχισμό από βροχή, ορειβατικά μποτάκια, γαλότσες), μάσκα προσώπου, αντισηπτικό και οπωσδήποτε καλή διάθεση.

Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για τη συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για τη διαμονή και μετακίνησή σας.

                 

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...