04-04-2020

Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Σήμερα, Σάββατο 4/4/2020, καταγράφηκε άλλο ένα σοβαρό περιστατικό χρήσης  δηλητηριασμένων δολωμάτων ("φόλες" κυανίου) κοντά στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας με θύμα ένα νεαρό θηλυκό σκυλί που εγκυμονούσε. Κοντά βρέθηκε φόλα κυανίου, δηλ. κάψουλα παραφίνης που περιείχε δηλητηριώδη ουσία, πιθανά κυανιούχου άλατος, τυλιγμένη σε κρέας με λίπος. Το περιστατικό έρχεται να συμπληρώσει άλλα τρία περιστατικά θανάτωσης σκύλων με δολώματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα από τις 12/3/2020 στην περιοχή, από τα οποία δύο στο Παρανέστι και ένα στο Μεσοχώρι. Στο πρώτο από αυτά βρέθηκε επίσης η φόλα κυανίου που χρησιμοποιήθηκε. 

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), μετά από ενημέρωση του, έσπευσε στα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά σκυλιά, για αυτοψία των περιστατικών. Σε όλα τα περιστατικά ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου, ο Δήμος Παρανεστίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας (ΔΑΟΚ Δράμας). Ήδη από το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε στις 12/3/2020 στο Παρανέστι έχει ληφθεί δείγμα από το νεκρό σκύλο και μαζί με το δηλητηριασμένο δόλωμα έχουν αποσταλεί προς τοξικολογική ανάλυση στο αρμόδιο εργαστήριο.

Ο ΦΔΟΡ ενημερώνει τους κατοίκους του Παρανεστίου, του Μεσοχωρίου και των διπλανών χωριών να οξύνουν την προσοχής τους σε περίπτωση εύρεσης νεκρών ζώων ή ύποπτων ευρημάτων, ζητώντας παράλληλα την άμεση ενημέρωση σε τέτοια περίπτωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εάν εντοπιστεί νεκρό ζώο ή κάποιο είδους δόλωμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια ή να φέρουμε το δόλωμα σε επαφή με το σώμα μας. Άμεσα ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές. Ο χειρισμός τέτοιου είδους ευρημάτων είναι άκρως επικίνδυνος, επιφέροντας μέχρι και το θάνατο, και για αυτό πρέπει να γίνει με ειδικό εξοπλισμό από εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι σημαντικό να βρεθεί ο υπαίτιος της χρήσης των δηλητηριασμένων αυτών δολωμάτων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η χρήση τους έχει συστηματικό χαρακτήρα καθώς και πέρσι στο Παρανέστι χρησιμοποιήθηκαν παρόμοια δολώματα για την εξολόθρευση των αδέσποτων σκυλιών ως μια «νοσηρή» μέθοδος διαχείρισης. Για αυτό παροτρύνουμε όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τα περιστατικά να επικοινωνήσει άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 και την τροποποίηση του, η κακοποίηση/θανάτωση ζώου διώκεται ποινικά με 1-5 χρόνια φυλακή, 5.000-15.000 ευρώ ποινικό πρόστιμο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο.