Άρθρα

02-02-2017

Μεσοχειμωνιάτικες Καταγραφές Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - 2017

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2017 από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και με την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα, κ. Λαυρέντη Σιδηρόπουλο, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές ειδών ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ).
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδροβίων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Wetlands International. Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε πάνω από 200 υγροτόπους της χώρας μας και συμμετέχουν εθελοντές του δικτύου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Φορείς Διαχείρισης καθώς και εθελοντές από τοπικές οργανώσεις και συλλόγους.
Οι καταγραφές έλαβαν χώρα στους ταμιευτήρες Θησαυρού και Πλατανόβρυσης, σε τμήμα του Νέστου, στην ευρύτερη περιοχή της γέφυρας των Παπάδων, στην περιοχή των Ποταμών (Νέστος και Δεσπάτης), καθώς και στην τεχνητή λίμνη των Λευκογείων. Πέρα από τους δύο ταμιευτήρες η επιφάνεια του νερού ήταν παγωμένη στην μεγαλύτερη έκτασή της και έτσι παρουσία πουλιών παρατηρήθηκε μόνο σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ανοίγματα στο πάγο.
Για πρώτη φορά καταγράφηκαν στο ΕΠΟΡ το Φερεντίνι και ο Νανοπρίστης. Επίσης καταγράφηκαν 21 είδη με πολυπληθέστερα τα εξής: Φαλαρίδες, Πρασινοκέφαλες, Νανοβουτηχτάρια, Σκουφοβουτηχτάρια, Σφυρηχτάρια, Κορμοράνοι, Βαρβάρες και Κύκνοι.