Άρθρα

10-06-2015

Ξενάγηση μαθητών του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Δράμας στο Δάσος Ελατιάς

Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος και στελέχη του Φορέα, ξενάγησαν τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό της 5ης τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς  Ροδόπης  και ειδικότερα Δάσος Ελατιάς.
Ο κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος, με τη διπλή του ιδιότητα ως Πρόεδρος του ΦΔΟΡ και ως Συμπλεγματάρχης Ελατιάς του Δασαρχείου Δράμας, παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, το έργο της Δασικής Υπηρεσίας, στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της βλάστησης της περιοχής, τον φυτοϋγειονομικό ελέγχο του Δάσους Ελατιάς, τη διαχείριση & προστασία του δάσους, τις υλοτομίες (πραγματοποιήθηκε επίδειξη υλοτόμησης ενός δέντρου) και τέλος εξήγησε τους μαθητές για τη χρησιμότητα της βιομάζας που παράγεται στο δάσος και τους ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BioEUParks «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της στερεάς βιομάζας σε εθνικά πάρκα της Ε.Ε. – Exploiting the potentialities of solid biomasses in EU Parks». Ακόμη οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν το εκπαιδευτικό παιχνίδι «ψάχνοντας για ίχνη ζωής». Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της εκδρομής υπέβαλαν ερωτήματα και συζήτησαν, με τον Πρόεδρο και τα στελέχη του ΦΔΟΡ, σχετικά με το Εθνικό Πάρκο και το δασικό οικοσύστημα, αλλά και απόλαυσαν το μοναδικό τοπίο που προσφέρει το Δάσος της Ελατιάς.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης (08/05/15) του Προέδρου και στελεχών του, στο συγκεκριμένο σχολείο, όπου έγινε παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης κατόπιν αιτήματος του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και στα πλαίσια της ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και της ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την οικολογική και ιστορική -πολιτισμική αξία του Πάρκου αλλά και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.  
Οι μαθητές και οι συνοδοί τους κατά τη διάρκεια της εκδρομής φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού Ελατιάς, τις οποίες παραχώρησε το Δασαρχείο Δράμας.