05-10-2012

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ΖΩΟΥ ΑΠΟ ΑΡΚΟΥΔΑ

 

Σε αυτοψία νεκρής αγελάδας που είχε πληγεί από αρκούδα (Ursus arctos L.) στην περιοχή του Λειβαδίτη, παρευρέθηκε προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης σήμερα 5/10/12, κατόπιν ενημέρωσης από τον κτηνίατρο του ΕΛΓΑ κ. Ναθαναηλίδη Στράτο και σε άμεση συνεργασία μαζί του. Τα στελέχη του Φορέα συζήτησαν με τον πληγέντα κτηνοτρόφο κ. Παρασκευά Μιχαηλίδη, ενημερώθηκαν για το συμβάν και την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή και παράλληλα τον ενημέρωσαν για πιθανά προληπτικά μέτρα τα οποία δύναται να ακολουθήσει.

Να σημειωθεί ότι η αρκούδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά θηλαστικά της χώρας μας, το οποίο χρήζει ειδικής διαχείρισης καθότι αποτελεί είδος απόλυτα προστατευόμενο με βάση την εθνική νομοθεσία [άρθρο 258, παρ2ε και 2ζ (ΝΔ 86/69) του Δασικού Κώδικα] ενώ περιλαμβάνεται και ως είδος προτεραιότητας στα παραρτήματα ΙΙ και IV της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Επίσης περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης ως είδος υπό αυστηρή προστασία.

Στην ορεινή Ροδόπη συμβιώνει με τον άνθρωπο ένας μικρός πληθυσμός αρκούδας 25-30 ατόμων. Είναι σύνηθες φαινόμενο η αρκούδα να αναζητά μέρος της τροφής της σε οικισμούς και χωράφια ειδικά όταν αυτά βρίσκονται κοντά στο φυσικό της ενδιαίτημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ενίοτε ζημιές από το μεγάλο σαρκοφάγο σε κτηνοτροφικά ζώα, μελίσσια και καλλιέργειες είτε λόγω έλλειψης τροφής στο φυσικό περιβάλλον, είτε λόγω της ευκολίας της πρόσβασης του στα χωριά και τις καλλιέργειες.

Το κράτος μεριμνά στις προκείμενες περιπτώσεις καλύπτοντας ένα μέρος της ζημιάς μέσα από τη διαδικασία των χρηματικών αποζημιώσεων. Καλό είναι όμως βαρύτητα να δίδεται στη πρόληψη. Η χρήση καθαρόαιμων σκύλων ράτσας ελληνικού ποιμενικού για τη φύλαξη των κοπαδιών και ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών καθιστά τη συνύπαρξη εφικτή και σε απόλυτη ισορροπία.

Ο Φορέας Διαχείρισης πρόσφατα παραχώρησε 12 ηλεκτροφόρες περιφράξεις στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ξάνθης στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» οι οποίες σύντομα θα διατεθούν από τον συνεταιρισμό και αναμένει να διαθέσει άλλες 12 στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Δράμας.