01-02-2019

Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές υδρόβιων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά. Στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ΜΕΚΥΠ 2019 στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) υπό την καθοδήγηση της ειδικής επιστήμονα, κας Παναγιωτοπούλου Μαρίας, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Wetlands International. Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε τουλάχιστον 220 πλέον υγροτόπους της χώρας μας και σε αυτές συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, όπως και πέρσι, σε έξι (6) επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις (4) εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ δύο (2) βρίσκονται εκτός. Οι περιοχές αυτές είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων, καθώς και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας, ο οποίος συχνά αποτελεί καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά.
Οι ταμιευτήρες του ΕΠΟΡ και οι μικροί υδροβιότοποι του αποτελούν μια μικρή ανάπαυλα για τα πουλιά κατά τη μεσοχειμωνιάτικη τους μετανάστευση από τις βόρειες χώρες προς τους νοτιότερους υδροβιότοπους της χώρας μας. Για το λόγο αυτό ο αριθμός των πουλιών και τα είδη που καταγράφονται είναι λιγοστά σε σχέση με τα αντίστοιχα των μεγάλων υγροτόπων της Ελλάδας, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά.
Φέτος, η εκτεταμένη κακοκαιρία, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι παγωμένες επιφάνειες των υδάτων στις περισσότερες λίμνες είχε ως αποτέλεσμα την ακόμα μικρότερη παρουσία των πουλιών. Συνολικά, καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 είδη ορνιθοπανίδας, τα πολυπληθέστερα εκ των οποίων ήταν οι Κορμοράνοι, οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Νανοβουτηχτάρια, τα Σκουφοβουτηχτάρια, οι Φαλαρίδες, οι Νεροκότες και οι Αργυροτσικνιάδες. Μοναδικοί αντιπρόσωποι του είδους τους μια Λαγγόνα, ένας Σταχτοτσικνιάς, ένας μικρός Νεροκότσυφας και μια Ασπρομέτωπη Χήνα με μια ιδιαίτερη ιδιομορφία στο ράμφος.
Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης αρπακτικά πουλιά, όπως αρκετές Γερακίνες και Βραχοκιρκίνεζα, ένας Στικταετός, ένας Καλαμόκιρκος και, η σημαντικότερη καταγραφή, ένας ενήλικος Θαλασσαετός που πιθανά να πρόκειται για νέο άτομο στην περιοχή του ΕΠΟΡ. Ευχάριστο διάλειμμα από τις καταμετρήσεις η παρατήρηση δύο χαριτωμένων αλεπούδων στο χιονισμένο τοπίο της παγωμένης λίμνης των Ποταμών, κατά την αγωνιώδη αναζήτηση τους για τροφή στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

   

 

12-12-2018

2η Τεχνική Συνάντηση για το έργο «Pathways of accessible heritage tourism – Access2Heritage»

Την 26 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας η 2η Τεχνική Συνάντηση του έργου "Διαδρομές προσβάσιμου τουρισμού - Access2Heritage".
Κατά τη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από τον Επικεφαλής Εταίρο του έργου, τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, οι Εταίροι του Έργου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν για την πρόοδο μέχρι σήμερα αλλά και για τα επόμενα βήματα της υλοποίησης.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό δελτίο τύπου.

2nd project Technical Meeting of “Pathways of accessible heritage tourism – Access2Heritage” Project

Οn the 26th of November 2018, the 2nd Technical Meeting of the project “Pathways of accessible heritage tourism – Access2Heritage” took place in Thessaloniki, on the premises of Regional Development Fund of Central Macedonia.
At the meeting, which was organized by the Lead Partner of the project, the Management Body of Rodopi Mountain-Range National Park, the Project’s Partners had the opportunity to meet and discuss about the progress of the project so far, and about the next steps of implementation.
Read more details in the press release.

 

17-10-2018

12οι ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 οι 12οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (VFT) που ξεκίνησαν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και διοργάνωσαν ο Δήμος Παρανεστίου και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και πλήθους οργανώσεων, συλλόγων και εθελοντών.
Συγκεκριμένα οι αγώνες περιλάμβαναν τέσσερα τμήματα: το VFUT (Virgin Forest Ultramarathon Trail – Υπερμαραθώνιος Παρθένου Δάσους Παρανεστίου – 162 km), το N.T.R. (Natura TrailRace – Υπερμαραθώνιος Αγώνας Νατούρα – 110 km), το P.P. (Paranesti Path – Παρανέστιο Μονοπάτι – 46 km) και το N.T. (Nestos Trail – Νέστος Trail – 10 km).
Η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και συγκεκριμένα στο Δήμο Παρανεστίου. Μεταξύ άλλων, σκοπός του VFT είναι η ανάδειξη της περιοχής, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της υποστήριξής του ο ΦΔΟΡ διέθεσε το προσωπικό του στη στελέχωση ενός σημείου ελέγχου.

 

17-10-2018

Ματαίωση των Φθινοπωρινών δακτυλιώσεων στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τη ματαίωση των προγραμματιζόμενων φθινοπωρινών δακτυλιώσεων στο ΕΠΟΡ, που είχαν ανακοινωθεί σε προηγούμενη δημοσίευση (11-10-2018), λόγω τεχνικών δυσκολιών.

12-10-2018

Φθινοπωρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) σας προσκαλεί και φέτος στις φθινοπωρινές δακτυλιώσεις ειδών ορνιθοπανίδας που διοργανώνει στην περιοχή του Παρανεστίου, από την Πέμπτη 18/10/2018 το απόγευμα έως και την Δευτέρα 22/10/2018 το μεσημέρι. Το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινά από τις 06.00-11.00 το πρωί και καταλήγει το βράδυ στις 16.00-21.00. Οι δακτυλιώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών), τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, και το προσωπικό του ΦΔΟΡ.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελπίδα Γρηγοριάδου (ΦΔΟΡ) στα τηλέφωνα 2524021030/2524022231, 6955963936 ή τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο 6973663662.
Σε περίπτωση συμμετοχής σας καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ύπαιθρο (εντομοαπωθητικό, φακό κεφαλής, αντιανεμικό, ζεστά ρούχα, ορειβατικά μποτάκια, γαλότσες) και οπωσδήποτε καλή διάθεση.
Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για τη συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για την μετακίνησή σας.

 

30-08-2018

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Στο πλαίσιο ερευνητικών δραστηριοτήτων του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης για τον μήνα Ιούλιο έγινε συλλογή γενετικών δειγμάτων τριχών αρκούδας, δειγμάτων ελάτης – ερυθρελάτης και οπτικοακουστικό υλικό από τις αυτόματες καταγραφικές κάμερες που έχουν εγκατασταθεί εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης από τον ΦΔ και επιστημονικούς συνεργάτες του.

Τα γενετικά δείγματα τριχών αρκούδας συλλέγονται από το δίκτυο τριχοπαγίδων που έχει εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του Εθνικού Πάρκου από τον ΦΔΟΡ για τη γενετική παρακολούθηση της αρκούδας. Μέρος των στύλων αποτελεί χορηγία και έχει εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ στο πλαίσιο εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων της υπ’ αριθμού 30505/15-06-2014 απόφασης έγκρισης της Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης της ευρύτερης περιοχής των ΥΗΣ Νέστου. Άλλες πηγές συλλογής του γενετικού υλικού της αρκούδας που απαρτίζουν το δίκτυο αποτελούν επιλεγμένα δέντρα, στύλοι του τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτροδοτικού δικτύου και πάσσαλοι που ενισχύονται με περιέλιξη αγκαθωτού συρματοπλέγματος. Η μη επεμβατική αυτή μέθοδος συλλογής γενετικού υλικού αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την παρακολούθηση ειδών τελευταία. Για την αρκούδα στηρίζεται στο βασικό ηθολογικό χαρακτηριστικό που διακρίνει το είδος κατά το οποίο προσελκύεται από την ιδιαίτερη μυρωδιά που εκλύουν οι στύλοι (λόγω των ουσιών εμποτισμού τους) και στη συνέχεια τους δαγκώνει, τους ξύνει, ξύνεται και τρίβεται πάνω τους αφήνοντας τρίχες από το τρίχωμα της. Η συλλογή των τριχών γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία και φυλάσσεται προς ανάλυση για τη γενετική μελέτη του είδους και την εξακρίβωση της ευρωστίας του πληθυσμού. Ο ΦΔΟΡ συλλέγει δείγματα από το 2016 μέχρι και σήμερα ως συνέχεια του έργου εποπτείας και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης του είδους στο ΕΠΟΡ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 – 2013.

          

Τα δείγματα ελάτης – ερυθρελάτης συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναγνώριση των μελιτογόνων εντόμων στα ψυχρόβια κωνοφόρα δάση του ΕΠΟΡ» που υλοποιεί ο ΦΔΟΡ σε συνεργασία με τη Δρ. Σοφία Γούναρη, Εντ. Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και επαγγελματίες μελισσοκόμους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση και η επιβεβαίωση της δυνατότητας παραγωγής ικανής ποσότητας μελιού ελάτης – ερυθρελάτης στα ορεινά οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου, ώστε να στηριχθεί η παραγωγή του σε επαγγελματικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 μέχρι και σήμερα γίνονται συστηματικά δειγματοληψίες κλάδων ερυθρελάτης και ελάτης σε διάφορα σημεία εντός του ΕΠΟΡ για την ταυτοποίηση των μελιτογόνων εντόμων. Επίσης έχουν εγκατασταθεί πειραματικοί μελισσοκομικοί σταθμοί σε δύο περιοχές, στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου και στο Δασικό Εργοτάξιο Ελατιάς. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις του προγράμματος είναι ενθαρρυντικές και παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΦΔΟΡ με θέμα «Επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης – Προοπτικές ανάπτυξης» στο συνεδριακό κέντρο Κάτω Θόλου Παρανεστίου, στις 05 Ιουνίου 2018.

            

Τέλος, συλλέχθηκε το οπτικοακουστικό υλικό από τις αυτόματες καταγραφικές κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης στο ΕΠΟΡ, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΦΔΟΡ. Ο έλεγχος του υλικού κατέγραψε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πανίδα της περιοχής και για άλλη μια φορά ανέδειξε τον μεγάλο πλούτο που χαρακτηρίζει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης! Από το φακό παρέλασαν μεγάλα και μικρά θηλαστικά όπως αγριόγιδα, αγριόχοιροι, ζαρκάδια, λύκοι, αρκούδες, αγριόγατες, κα. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στα Βουνά – Balkan Chamois Society» και ειδικά τον Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου για τη διάθεση μέρος του οπτικοακουστικού υλικού.

      

     

     

28-08-2018

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ο ΦΔΟΡ, το διάστημα από 22 έως 27 Ιουλίου 2018 πραγματοποίησε με επιτυχία, την τρίτη αποστολή της έρευνας ειδών χειροπτέρων (νυχτερίδων) στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και συνεχίστηκε τον Ιούνιο αυτού του έτους.

Σε αυτήν αποστολή ερευνήθηκε η δυτική πλευρά του Εθνικού Πάρκου, αλλά και γνωστά καταφύγια της ανατολικής πλευράς. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε παρέμεινε η ίδια, με επιθεώρηση γνωστών καταφυγίων (γέφυρες, σπήλαια, εγκαταλελειμμένα κτίρια, οχυρά, τούνελ) και θέσεων τροφοληψίας σε παραποτάμια δάση. Επίσης, καταγράφηκαν τα είδη και παγιδεύτηκαν, όπου επιτρεπόταν, με ειδικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο «Κροκόδειλος» στην ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο τα είδη που σχηματίζουν αποικίες Miniopterus schreibersii, Rhinolophus euryale και το τρωτό είδος, σύμφωνα με την IUCN Red List, Myotis capaccinii.

Στην αποστολή συνελήφθησαν συνολικά 11 διαφορετικά είδη νυχτερίδων μεταξύ των οποίων τα Myotis myotis, Rhinolophus blasii, Rhinolophus ferrumequinum, Nyctalus leisleri, Pipistrellus pygmaeus, κα. Στα είδη που συλλήφθηκαν προσδιορίστηκε το είδος, το φύλο και η ηλικία του κάθε ατόμου ενώ παράλληλα λήφθηκαν μετρήσεις διαφόρων βιομετρικών χαρακτηριστικών. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας «Bat Conserve» που υλοποιεί το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. λήφθηκε γενετικό υλικό.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο και την κα Μαρία Παναγιωτοπούλου για την πολύτιμη συμβολή τους στη μελέτη των ειδών νυχτερίδων του ΕΠΟΡ. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τη ΔΕΗ ΑΕ για τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της.

 

                                                         

 

Περισσότερα Άρθρα...