15-11-2017

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΔΟΡ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στις εργασίες καθαρισμού, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2017, του μονοπατιού που ενώνει την πόλη της Ξάνθης με το Δασικό χωριό Ερύμανθου και την κορυφή Δρυμός (1608 m). Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης και δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με στόχο να προταθεί η πιστοποίηση του μονοπατιού από την European Ramblers Association ως Leading Quality Trail, εφόσον θα πληροί τις προδιαγραφές. Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο τμήμα του διέρχεται από το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) και στοχεύει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού.

 

26-10-2017

9ος ΑΓΩΝΑΣ «RODOPI ADVENDURUN 100 MILES»

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 ο 9ος Αγώνες «Rodopi Advendurun 100 miles» που έλαβαν χώρο στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, με αφετηρία το δασικό χωριό Ερυμάνθου Ξάνθης, το διήμερο 20 - 21  Οκτωβρίου 2017.
Η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Μεταξύ άλλων, σκοπός του αγώνα είναι η ανάδειξη της περιοχής, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο ΦΔΟΡ ως υποστηρικτής της εν λόγω διοργάνωσης συνέβαλε στους αγώνες με τη διάθεση προσωπικού του στη στελέχωση δύο σημείων ελέγχου (σημείο ελέγχου Σίλλη και σημείο ελέγχου Φαρασινό).

 

17-10-2017

11οι ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 οι 11οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (VFT) που ξεκίνησαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και διοργάνωσαν ο Δήμος Παρανεστίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ).
Συγκεκριμένα οι αγώνες περιλάμβαναν τέσσερα τμήματα: το VFUT (Virgin Forest Ultramarathon Trail – Υπερμαραθώνιος Παρθένου Δάσους Παρανεστίου – 162 km), το N.T.R. (Natura TrailRace – Υπερμαραθώνιος Αγώνας Νατούρα – 110 km), το P.P. (Paranesti Path – Παρανέστιο Μονοπάτι – 46 km) και το N.T. (Nestos Trail – Νέστος Trail – 10 km).
Η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και συγκεκριμένα στο Δήμο Παρανεστίου. Μεταξύ άλλων, σκοπός του VFT είναι η ανάδειξη της περιοχής, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές, ο ΦΔΟΡ διέθεσε το προσωπικό του στη στελέχωση ενός σημείου ελέγχου.

 

28-09-2017

Φθινοπωρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία οι δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) που διοργανώθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) από τις 02-09-2017 μέχρι και τις 06-09-2017 στην ευρύτερη περιοχή των Θερμιών.
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 44 πουλιά από 14 διαφορετικά είδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η σύλληψη ενός Τσιχλαηδονιού (Luscinia luscinia), ενός τυπικά μεταναστευτικού είδους της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή, ενώ οι πιο συχνές συλλήψεις ήταν από καλόγερους, το είδος δηλαδή Parus major. Άλλες σημαντικές συλλήψεις ήταν ένας Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), ένα Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus), ένας Βουνοδεντροβάτης (Certhia familiaris) δύο Δεντροτσοπανάκοι (Sitta europaea), τρία είδη νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων μια του είδους Myotis alcathoe, κα.
Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ, στην περιοχή των Θερμιών για την παρακολούθηση ειδών κατά την πορεία της μετανάστευσης τους, αλλά και εγχώριων δασόβιων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επικεφαλής της αποστολής), την κα Παναγιωτοπούλου Μαρία, στελέχη του ΦΔΟΡ και εθελοντές.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

04-08-2017

Φθινοπωρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) σας προσκαλεί και φέτος στις φθινοπωρινές δακτυλιώσεις ειδών ορνιθοπανίδας που διοργανώνει στην περιοχή του δάσους Φρακτού, από το Σάββατο 02/09/2017 το απόγευμα έως και την Τετάρτη 06/09/2017 το πρωί. Το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινά από τις 06.00-11.00 το πρωί και καταλήγει το βράδυ στις 16.00-21.00. Οι δακτυλιώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών), τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, και το προσωπικό του ΦΔΟΡ.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελπίδα Γρηγοριάδου (ΦΔΟΡ) στα τηλέφωνα 2524021030/2524022231, 6955963936 ή τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο 6973663662.

Σε περίπτωση συμμετοχή σας καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ύπαιθρο (φακό κεφαλής, καπέλο, αντηλιακό, εντομοαπωθητικό, ορειβατικά μποτάκια, γαλότσες) και  οπωσδήποτε καλή διάθεση.

Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για την συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για την μετακίνησή σας. Σας περιμένουμε.

 

10-07-2017

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) από 1 έως 4 Ιουλίου 2017 πραγματοποίησε καταμέτρηση του υπο-πληθυσμού του βαλκανικού αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra subsp. balcanica) στο Δάσος του Φρακτού στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), σε συνέχεια της συστηματικής παρακολούθησης του είδους σε συνεργασία με εξωτερικούς ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες.
Η καταμέτρηση του αγριόγιδου στο ΕΠΟΡ ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος εποπτείας της κατάστασης διατήρησης ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκε το 2015. Έκτοτε ο ΦΔΟΡ σε συνεργασία με ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες συνεχίζει την παρακολούθηση του είδους σε ετήσια βάση.   
Ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση της εφαρμογής της μεθόδου καταμέτρησης του εν λόγω είδους έγινε από τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του αγριόγιδου, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε από πενταμελή ομάδα που συγκροτούνταν, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, και από άλλους έμπειρους στο πεδίο βιολόγους εθελοντές της Οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society», καθώς και από στελέχη του ΦΔΟΡ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους του Φρακτού ενδιαιτάται ένας από τους τέσσερις καλύτερους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.
Ο καταμετρήσεις του αγριόγιδου γίνονται δύο φορές το χρόνο, μία το χειμώνα και μία το καλοκαίρι. Η τελευταία αποσκοπεί στην αξιολόγηση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος, δηλαδή τον αριθμό των γεννήσεων εντός του έτους 2017.
Ο ΦΔΟΡ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του ΦΔΟΡ για την προστασία του αγριόγιδου του ΕΠΟΡ.

 

08-06-2017

Εαρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν (από 26-05-2017 έως και 01-06-2017) οι δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) που διοργανώθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ).
Για δεύτερη φορά στην Ελλάδα δακτυλιώθηκαν ο Πευκοδρυοκολάπτης (Dendrocopos major), ο Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris) και ο Πύρουλας (Pyrrhula pyrrhula), ενώ  η Σταχτοσουσουράδα (Motacilla cinerea) αποτελεί ένα από τα είδη που δεν δακτυλιώνονται συχνά. Συνολικά δακτυλιώθηκαν 71 πουλιά από 19 είδη. Τα πιο πολυάριθμα ήταν ο Κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula) και ο Κοινός Σπίνος (Fringilla coelebs).
Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ, στο δάσος Φρακτού και της περιοχής των Θερμιών για την παρακολούθηση κυρίως της μετανάστευσης δασόβιων ειδών. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο, την Δρ. Δημάκη Μαρία, την κα Παναγιωτοπούλου Μαρία (μέλη του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών) από συνεργάτες τους, στελέχη του ΦΔΟΡ και του ΦΔ Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο, την Δρ. Δημάκη, την κα Παναγιωτοπούλου Μαρία, τους συνεργάτες τους κ. Βογιατζή Νικήτα και κα. Ρέππα Χρυσαυγή, και τον κ. Βασιλειάδη Σάββα, στέλεχος τους ΦΔ Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, καθώς και σε εθελοντές για την συμμετοχή τους.

 

Περισσότερα Άρθρα...